Странице

уторак, 11. фебруар 2014.

Djavolja varos - Mistican vikend

Djavolja varos - neverovatno cudo prirode

Figure

Prvi fenomen Djavolje varosi su neverovatne figure koje su dinamicne i menjaju se sa vremenom pod uticajem vremenskih okolnosti. One mogu nestajati, smanjivati se, ponovo se stvarati, međutim, materijal koji se nalazi ispod kamenih blokova biva zaštićen od kise i spiranja pa ostaje u terenu u vidu začetnih zemljanih stubova - figura.

Do figura se dolazi drvenim stepenicama. Figure su visine od dva do 15 metara, širine od pola do tri metra. Ipak, ne možete ih dodirnuti, kako se ne bi oštetile, možete ih samo posmatrati sa stepeništa ili vidikovca. Imajte u vidu da se mnoog pesaci kako bi se stiglo do ovog mesta, tako da ne treba voditi manju decu.


Figure Djavolje varosi deluju nestvarno kada se duze posmatraju i to, kako u pogledu oblika, tako i u pogledu veličine. Kažu da je poseban doživljaj kad padne noć, a mrak pojača mistiku ovog mesta. 
Ponekad duva specifičan vetar, koji prolazeći kroz ove 
dve jaruge zapravo zvuči kao da neko ispušta krike.

Dva izvora u Djavoloj varosi


Pored jedinstvenih zemljanih figura, nastalih erozijom, ovaj lokalitet upotpunjuju i dva izvora jako
kisele vode sa visokom mineralizacijom. Tu je Crveno vrelo i Đavolja voda, nažalost ova voda nije ispitana, pa se ne sme konzumirati.

Ova dva u svetu retka prirodna fenomena posmatrana zajedno Djavolju varos čine pravim svetskim čudom prirode. Atraktivnost dva neviđena čuda prirode dopunjuju okolni prirodni ambijent koji oko zemljanih figura deluje surovo, skoro mistično, a u širem okruženju 
živopisno i pitomo, kao i ostaci naselja, stare crkve, groblja
i nekoliko zanimljivih rudarskih jama.

Gde se nalazi Djavolja varos?

Đavolja varoš nalazi se na jugu Srbije, 27 kilometara jugoistočno od Kuršumlije, a 89 jugozapadno od Niša. Od Beograda je udaljena 288 kilometara, odnosno 4h voznje od Beograda. S ozbirom na prilicno daleko putovanje, mnogi turisti provedu ceo vikend na ovom magicnom mestu.

Gde prenociti u Kursumliji?

  1. Hostel Franica *** hotelfranica.com
  2. Hotel Radan   www.prolombanja.com


Zvanicni sajt Djavolje varosi: www.djavoljavaros.com


2 коментара: