Странице

среда, 05. фебруар 2014.

Viminacijum - Stari rimski grad

VIMINACIUM - STARI RIMSKI GRAD I VOJNI LOGOR

Sta je Viminacium?

 

Viminacijum je grad osnovan u prvim decenijama prvog veka nove ere. U početku su tu najverovatnije boravile 4. Flavija i 7. Klaudija legija, da bi 86. godine ostala samo potonja. Grad se razvijao do najezde Huna predvođenih Atilom. Oni su ga 441. godine uništili i posle toga nikada nije bio obnovljen u celini.


U Viminaciumu se moze posetiti arheološki park koji sadrzi nekoliko objekata - severnu kapiju vojnog logora, terme, akvadukt, carski mauzolej.


U protekle dve i po godine se radi i na istraživanju jedinog rimskog amfiteatra na prostoru srednje Evrope. Amfiteatar je dimenzija 135x128 metara, za deset metara je veći od beogradske Arene. Mogao je da primi oko 10.000 gledalaca, gotovo trećinu stanovništva tadašnjeg Viminacijuma. Desetine i desetine hiljada kubika zemlje iskopano je i izvezeno sa prostora amfiteatra.

Viminacijum se prostirao na 450 hektara i za trećinu je bio veći od Pompeje. Antički grad je u oranici i ispod nje vri od još neistraženih hramova, foruma, tuatara, hipodroma. Arheolozi priželjkuju da nađu i carsku palatu, kovnicu novca i druge objekte


U Viminacijumu je pronađen jedan od najlepših i najočuvanijih Hristovih monograma. To je monogram kakav je car Konstantin video u snu pre odsudne bitke sa Meksencijem kod Milvijskog mosta, posle koje je zavladao celim Rimom. Hrišćanski pisac iz 4. veka Laktancije zapisao je da su se caru na nebu ukazala grčka slova x (hi) i р (ro), što je skraćenica od grčke reči Hristos.


Vise o Viminaciumu mozete procitati na zvanicnom sajtu: http://www.viminacium.org.rs/
Gde se nalazi Viminacium?

Viminacium se nalazi kod gradica Kostolac:
 1. 15km od Pozarevca
 2. 100km od Beograda
  Autoputem E-75, 35 km nakon odvajanja za Požarevac
 3. 175km od Novog Sada
 4. 200km od Nisa  
Tacnu rutu mozete naci ovde: http://www.viamichelin.com/ 
Ili pogledajte tacnu lokaciju na google mapi , na linku sa desne strane.
 

Korisne informacije o Viminaciumu

 • 1. Maj - 30 Septembar  - 9h - 19 h [Ponedeljak, Utorak, Sreda, Četvrtak, Petak, Subota, Nedelja]
   
 • 1. Novembar - 30. Decembar - 9h - 17h [Ponedeljak, Utorak, Sreda, Četvrtak, Petak, Subota, Nedelja]

Preporučujemo posetiocima da na lokalitet uđu najkasnije 30 minuta pre vremena označenog za zatvaranje. U slučaju loših vremeskih uslova i jake kiše pojedini delovi lokaliteta mogu biti zatvoreni za posetioce. Za sada je pristup samo amfiteatru i mamutu ograničen u vreme loših vremenskih uslova.
 
Prosečno trajanje posete 2,5 sata

Adresa
Arheološki park Viminacium
12208 Stari Kostolac BB
Srbija

Telefoni turističke službe
+381 62 669013
+381 62 232209
E-mail
vimkost@gmail.com
 

Ne postoji direktna linija do lokaliteta. Moguće je doći autobusom do Požarevca a zatim lokalnim prevozom do Termoelektrane Kostolac B koja se nalazi u neposrednoj blizini arheološkog parka. Posetiocima se savetuje da koriste sopstveni prevoz.

Viminacium ima svoje pristanište na obali Dunava 5 km od lokaliteta. Molimo Vas da kontaktirate našu turističku službu ukoliko dolazite brodom za detalje i organizaciju posete.
 

Dostupni objekti i usluge na prostoru lokaliteta
U taverni su u ponudi topla i hladna pića tokom cele godine. Sladoled je u ponudi od proleća do kasne jeseni.
Moguće je probati specijalitete iz rimske kuhinje ukoliko se prethodno naruče i uplate (najmanje 3 dana unapred).
Dostupni su muški i ženski toaleti na delu lokaliteta gde se nalazi carski mauzolej. Postoje odvojeni muški i ženski toaleti za hendikepirane. U ove toalete moguće je ući invalidskim kolicima. Na drugim delovima lokaliteta toaleti ne postoje.
Audio i štampani vodiči trenutno nisu dostupni.
Na lokalitetu postoji suvenirnica sa replikama rimskih predmeta, publikacijama i drugim vrstama suvenira. Publikacije su dostupne na srpskom, engleskom i nemačkom jeziku. Pripreme publikacija na italijanskom jeziku su u pripremi.
Obilasci sa vodičem su uključeni u cenu ulaznice. Obilasci polaze svakih sat vremena na pun sat.

Cene izleta u Viminacium - Stari rimski grad

Cene ulaznica:
 1. Deca do 10 godina,penzioneri 250 din.
 2. Odrasli 350 din.
 3. Grupa iznad 20 ljudi (bez obzira na uzrast) 300 din.

Gde odsesti u Pozarevcu?

Za one koji dolaze iz daleka ili zele da se bolje upoznaju sa Pozarevcem (koji je veci grad od Kostolca u blizini kojeg se nalazi Viminacium), najbolje je odsesti u nekom udobnom smestaju.

Evo i nekoliko predloga:

 1. Apartman "Pozarevac" i apartman "Valencia"
  Cena za 2 osobe 2400din za ceo moderno opremljen apartman.
 2. Hotel Boem
  Cena za 2 osobe 3300din za nocenje.
 3. Prenociste Konak    
  Cena za 2 osobe 4120din za nocenje.


 
1 коментар:

 1. 1300 dinara PREVOZ + ULAZNICA u organizaciji Udruženja Collegium SPQR.Jednodnevni izlet 1.11.2014. Povoljno! Svi zainteresovani mogu da se prijave na broj telefona 064 29 69 674 ili na facebook stranici udruženja https://www.facebook.com/pages/Collegium-SPQR/742800302413890?ref=hl

  ОдговориИзбриши